Επιστροφή στα τρέχοντα θέματα

Οι τράπεζες είναι στήριγμα της πραγματικής οικονομίας ή μηχανές αφαίμαξης των πολιτών? 

Σήμερα πήγα σε μία τράπεζα να μου ενημερώσει το βιβλιάριο καταθέσεων.

Επειδή έχω πολλές !! είχα να το ενημερώσω από το 2012.

Η απάντηση του υπαλλήλου ήταν. Για να σας το ενημερώσω έχει χρέωση. Πόσο?, ρωτώ. 15 ευρώ μου λέει. (!!)

Μα εγώ για να σκεφτώ ιατρικά, να γράψω ηλεκτρονικά και να δώσω οδηγίες για μία συνταγή και να κάνω απόσβεση της επένδυσης των σπουδών μου- παίρνω 5 ευρώ της λέω. Εσείς για να μου τυπώσετε 1 σελίδα (5-6 κινήσεις) θέλετε 15?, ρωτάω. Και συ μου λέι, μπορείς να πάρεις και 10 και 15. Όπως το κοστολογείς. Και εμείς το κοστολογήσαμε τόσο !!

Παθαίνεις εγκεφαλικό με την ουμανιστική τους προσέγγιση ή όχι?

Διαβάζοντας λοιπόν την επικαιρότητα έπεσα πάνω σε ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο Το χρέος τους και το Xρέος μας (http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/292023,To_xreos_toys_kai_to_Xreos_mas_.html) που μεταξύ άλλων έγραφε :

Παρατήρηση δεύτερη: Λένε ότι παίρνουν δάνεια για να ενισχύσουν το κράτος και το λαό. Ψέματα! Μέχρι τώρα από το πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο τα συνολικά δάνεια που έχουν εκταμιευτεί ανέρχονται σε 225 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο του κ .Σταϊκούρα που κατατέθηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του Μανώλη Γλέζου, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τράπεζες με τη μορφή πακέτων και ενισχύσεων έχουν λάβει πάνω από 250 δισ. ευρώ.

    Συμπέρασμα δεύτερο: Τα δάνεια, που αυξάνουν και δεν μειώνουν το χρέος,  όχι μόνο δεν πάνε στον λαό και στην ενίσχυση της οικονομίας, αλλά στο σύνολό τους και ακόμα περισσότερα πάνε στους τραπεζίτες και κανείς άλλος δεν τα έχει δει. Τι τα κάνουν οι τραπεζίτες καλό θα ήταν να μας το εξηγήσουν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τους τα δίνουν.   

Σκέφτομαι λοιπόν πως αυτές είναι οι τράπεζες που τις στηρίξαμε με αίμα στην κρίση για να κινήσουν την ανάπτυξη και την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Δεν χρειάζεται να είσαι αντι-καπιταλιστής να το εμπεδώσεις. Απλά λογικός άνθρωπος χρειάζεται να είσαι.

Και να αναλογιστείς όπως επισημαίνει και ο αρθρογράφος- αυτό που έλεγε ο Άνταμ Σμιθ: (που δεν ήταν κουμουνιστής, αλλά θεωρείται πατέρας του καπιταλισμού) Κανείς εκτός από κάποιον ζητιάνο δεν επιλέγει να εξαρτάται από την γενναιοδωρία των συμπολιτών του.

Και όμως εμείς επιλέγουμε να εξαρτόμαστε από τους φιλεύσπλαχνους τραπεζίτες μας και δανειστές μας, που παρασιτούν επάνω μας (στο μεδούλι μας για την ακρίβεια) και που ζητούν και τα ρέστα από πάνω γιατί είμαστε τεμπέληδες και ακαμάτιδες, ενώ αυτοί που πλουτίζουν με αυτό τον ανήθικο τρόπο, αερίζοντας τα αχαμνά τους είναι ο βούς ο αλωών που πρέπει να τρώει με χρυσές μασέλες

Άμποτε και ξυπνούσαμε ρε παιδιά, τι όμορφα που θα ανέτειλε ο ήλιος.